Banky a leasingové společnosti loni zadaly do registrů přes 3 miliony dotazů

Bez důkladného předchozího prověření žadatele v dnešní době nepůjčí tuzemské banky nikomu ani korunu. Svědčí o tom rostoucí počet dotazů, které banky, splátkové a leasingové společnosti za předem stanovený poplatek vznášejí do Bankovního a Nebankovního registru klientských informací (BRKI a NRKI). Podle dat společnosti CRIF - Czech Credit Bureau (CRIF - CCB), které má web Štefkův zápisník k dispozici, loni takto finanční i nefinanční instituce vznesly do obou registrů dohromady 3,097 milionu přímých dotazů na konkrétní osobu či firmu. V roce 2014 to přitom bylo 2,844 milionu dotazů.

Služeb registrů obou registrů využívá celkem 25 bank a 34 leasingových a splátkových společností. V obou databázích byla k 31. prosinci 2015 spravována data o 5,495 milionu fyzických a právnických osob, což bylo o 108 tisíc subjektů méně, než v roce 2014. Data v obou registrech jsou každý měsíc aktualizována a svým uživatelům nabízejí pohled na současný stav zadlužení konkrétního žadatele o půjčku, ale také i jeho dlužnickou historii.

Provozovatelem obou registrů je společnost CRIF - Czech Credit Bureau, která skrz registr ELIXIR mapuje i chování finančních a pojišťovacích poradců a makléřů, a to především kvůli různým neetickým či nezákonným způsobům chování. Tržby společnosti CRIF - CCB v loňském roce dosáhly 154 milionů korun.

-jš-