Dušan Tříska: Kupónovou privatizaci můžeme slavit při jakémkoliv jejím výročí

„Kupónová privatizace u nás byla spuštěna v prostředí absolutní intelektuální tmy. Nikdo ve světě o této formě převodu majetku nemluvil, nepsal a ani neslyšel. Nikdo ji před námi neozkoušel. Ale všichni nám dávali četné rady, abychom provedli transformaci razantně, ale opatrně,“ prohlásil na úterním semináři Institutu Václava Klause duchovní otec tuzemské privatizace Dušan Tříska.

„Lidé jako Henry Kissinger nám prorokovali hrůzné scénáře, že se tady postřílíme a podobně a přitom vše dopadlo úžasně. Naši transformační školu jsme defacto vnutili celé střední a východní Evropě a z jejího úspěchu teď pramení sebejistota celého regionu v kontrastu s totální neschopností Západu řešit problémy jako je předlužené Řecko,“ dodal Tříska. Podle něj můžou tvůrci privatizaci slavit při jakémkoliv jejím výročí. „Není se totiž za co stydět,“ prohlásil Tříska.

Podle Karla Zemana, docenta Národohospodářské fakulty VŠE a autora knihy „Analýza privatizačního procesu v ČR“, bylo prostřednictvím kupónových knížek zprivatizováno 1804 společností v nominální hodnotě 361 miliardy korun. Obou vln kupónové privatizace se podle něj zúčastnilo dohromady 12 milionů lidí a příjem státu z prodaných kupónových knížek činil 8,6 miliardy korun.

Ex-prezident Václav Klaus, který seminář moderoval, prohlásil, že v kupónové privatizaci nešlo primárně o co nejvyšší výnos pro státní rozpočet, ale o systémovou změnu, při níž došlo k převodu státního majetku do rukou občanům. Zkritizoval i západní intelektuály a ekonomy za jejich „rady“ pro provedení transformačních změn. „Slovutní západní ekonomové, kteří nám tehdy radili a dávali doporučení, by u mne nedostali ani zápočet.“

-jš-