Každé třetí české dítě začíná lyžovat ještě před nástupem do školy

Zhruba 70 procent českých rodičů s dětmi každý rok alespoň jednou vyrazí na lyže nebo snowboard, více než třetina z nich jede minimálně čtyřikrát za zimu. Bezpečnost však často podceňují. Zatímco v helmě pravidelně lyžuje/snowboarduje devět z deseti dětí, u rodičů je to pouze polovina. Třetina z nich dokonce helmu nikdy na hlavě neměla. Podobné je to i s pravidelným servisem – lyže a snowboardy před sezónou do rukou odborníka svěřuje jen 54 procent rodin. Vyplývá to z průzkumu mezi 525 rodiči, který v prosinci 2016 provedla pojišťovna MetLife.

Sjezdové lyžování se v České republice těší vysoké popularitě, na lyžích jezdí zhruba 60 procent dospělých a téměř stejný počet dětí. Dalších 13 % dospělých a 16 % dětí jezdí na snowboardu, zhruba každý desátý střídá oba sporty. Jak ukázal aktuální průzkum pojišťovny MetLife, většina rodičů podnikne s dětmi během zimní sezóny jeden až tři lyžařské výlety. Více než třetina českých dětí (40 %) začíná s lyžováním ještě před nástupem do první třídy, 6 % z nich dokonce dříve než ve třech letech. Nejčastěji dle svých slov učí rodiče své děti lyžovat sami (44 %) nebo je svěřují do péče profesionálů v lyžařské škole (40 %). Vlastní lyžařské/snowboardové vybavení má 80 % rodin, zbytek využívá služeb profesionálních půjčoven nebo si je půjčuje od příbuzných a přátel.

Každý desátý malý lyžař už za sebou má úraz

S radovánkami na sjezdovce však bohužel souvisí také zvýšené riziko úrazů. Jen v průběhu roku 2015 Horská služba ČR ošetřila přes 3 800 sjezdových lyžařů a 1 400 snowboardistů. Nejčastějšími příčinami úrazů jsou nezvládnutí kontroly nad jízdou a srážky, ať už s pevným objektem (strom/sloup) nebo jiným lyžařem. Úraz na lyžích nebo snowboardu už dle zjištění MetLife zažilo zhruba 10 % českých dětí. „Mezi nejčastější lyžařské úrazy, které u nás v rámci úrazového pojištění řešíme, patří zlomeniny horních a dolních končetin, poranění kloubů, vyražené zuby a časté jsou také úrazy hlavy,“ vyjmenovává Martin Švec, produktový ředitel pojišťovny MetLife. Právě úrazy hlavy bývají nejvážnější. Jen za loňskou zimu záchranáři evidují přes 900 případů vážných zranění hlavy na sjezdovce nebo v její bezprostřední blízkosti. K řadě z nich by přitom vůbec nemuselo dojít, nebo mohly mít menší následky, kdyby lyžaři používali helmy. Data z průzkumu ukazují, že zatímco téměř 90 % dětí rodiče helmy pravidelně dávají, sami jejich nošení často zanedbávají - helma je pravidelnou součástí lyžařské či snowboardové výstroje pouze poloviny rodičů a celých 30 % z nich ji nikdy na hlavě nemělo. Stejně tak rodiče často podceňují pravidelný předsezónní servis lyží a snowboardů – každý rok lyže a snowboardy celé rodiny dle svých slov vozí do servisu jen polovina lidí. Pětina rodičů dává pravidelně servisovat vybavení pouze dětem a další pětina rodičů lyže a snowboardy do servisu nedává vůbec.

Na úrazové pojištění myslí jen tři z pěti lyžařů

Málokdo už dnes naštěstí vyjede lyžovat do zahraničí bez kvalitního cestovního pojištění a pojištění odpovědnosti, která pokrývají případné náklady na lékařské ošetření v cizině a náklady na zaplacení škody, pokud někdo z rodiny zraní jiného lyžaře nebo způsobí majetkovou škodu. Na úrazové pojištění však lidí často zapomínají. Ti, kteří lyžují v zahraničí, spoléhají právě na cestovní pojištění, lyžaři v tuzemsku pak na domácí zdravotní pojištění. Na další náklady, které mohou přijít po lékařském ošetření úrazu či propuštění z nemocnice, už spousta lidí nemyslí. „Úrazové pojištění by mělo být součástí výbavy každého, kdo jede na lyže nebo snowboard, bez ohledu na to, zda jede do zahraničí nebo zůstává v Čechách. Aktuálně ho však mají zhruba pouze tři z pěti lyžařů,“ říká Martin Švec z MetLife. Správně nastavené úrazové pojištění přitom převezme starosti spojené s léčebnými výdaji, ať už se jedná o léčebné a rehabilitační pomůcky, úhradu nadstandardní léčby a rehabilitace, ušlý příjem nebo náklady na hlídání dětí. Celkové náklady na léčbu vážnějších úrazů se mohou vyšplhat do desítek tisíc korun, u úrazů s trvalými následky až do statisíců. Pojištění přitom představuje pouze minimální zásah do rodinného rozpočtu.

-jš-