Politolog Petr Just: Od Fica byla chyba, že vsadil na jedinou kartu

První březnovou sobotu se na Slovensku uskuteční parlamentní volby. Dosluhující premiér Robert Fico (SMER-SD) v nich obhajuje svoji jednobarevnou vládu. Petr Just, politolog z Metropolitní univerzity v Praze a specialista na slovenskou politickou scénu, v rozhovoru pro web Štefkův zápisník považuje pravděpodobnost jejího pokračování i v dalším volebním období za velmi malou.

Jaká je pravděpodobnost, že i po nadcházejících volbách bude na Slovensku vládnout šéf SMER-SD Robert Fico sám?Přestože průzkumy naznačují výrazný náskok SMERu, pravděpodobnost pokračování vlády jednobarevné většiny je velmi malá. Není však vyloučena úplně. V průzkumech se řada i těch úspěšných stran pohybuje těsně nad pětiprocentní hranicí a při zohlednění statistické chyby není vyloučeno, že i přes příznivý výhled do Národnej Rady SR neprojdou. V případě velkého podílu propadlých hlasů by pak i stávající preference SMERu mohly teoreticky znamenat jednobarevnou většinu.

Co může zisk jeho strany ještě v posledních hodinách před volbách ohrozit?
Zatím se zdá, že se spíš snaží v posledních hodinách ještě nějaké body sbírat. Například když zajel na řecko-makedonskou hranici, čímž chtěl upozornit na téma, na kterém on sám postavil kampaň, tedy odmítáním přijímání uprchlíků. A protože na Slovensku člověk na uprchlíka nenarazí široko daleko, musel si pomoci tam, kde je toto téma aktuální.

Jaké vyhlídky na volební zisk má pravicová opozice?
Pravicové strany dlouhodobě trpí dezintegrací, což má vliv i na jejich fungování jako nějakého kompaktního bloku. I kdyby pravicové opoziční strany byly schopny dát po volbách dohromady většinu, očekávám, že taková vláda bude velmi křehká a nestabilní. Ostatně máme z nedávné doby podobnou zkušenost. V roce 2010 i přes drtivé vítězství SMERu sestavila vládu pravice, po necelých dvou letech se ale koalice rozpadla a Slováci šli k předčasným volbám.

Jaké téma nakonec bude pro výsledek voleb klíčové: domácí ekonomika nebo vymezení se vůči uprchlické krize?Pozvolný propad preferencí SMERu v posledních týdnech ukázal, že kampaň postavená na tématu uprchlické krize není všespásná. Ale na mnohé voliče přesto působí, jak dokládají (i přes propad) pořád ještě výrazně vysoké preference vládní strany. Ukázalo se ale, že od Fica byla chyba, že vsadil v podstatě na jedinou kartu a že podceněním problémů ve školství či zdravotnictví nebo ekonomických problémů nějaká procenta ztrácí.

Jak můžou výsledky voleb změnit pozici a vnímání Slovenska v rámci Evropské unie?
Pokud bude vládnout i nadále SMER sám či v koalici se Slovenskou národní stranou, neočekávám nějaký závratný zlom v dosavadních pozicích. Pokud by se do vlády dostaly i jiné subjekty, tak by záleželo na tom, jaký vliv by si v koalici vybojovaly. Domnívám se však, že ať už bude koalice jakákoli, silná pozice Fica bude i nadále hlavním motorem jak domácí tak evropské politiky.

-jš-