Rektorka VŠE Machková obdrží nejvyšší francouzské vyznamenání Řád čestné legie

Rektorka Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Hana Machková převezme ve čtvrtek 7. dubna nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie. V Buquoyském paláci, sídle Francouzského velvyslanectví v Praze, jí ho osobně předá francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian.

„Rektorka VŠE Hana Machková spojila s Francií celý svůj profesní život. Již v roce 1990 se stala ředitelkou Francouzsko-českého institutu řízení při VŠE, který se specializuje na vzdělávání frankofonních manažerů. Hlavním projektem IFTG je realizace programu MBA Master management et administration des entreprises, který absolvovalo již více než 600 studentů. Za tento projekt získala Hana Machková již v roce 1996, jako tehdy nejmladší Češka, řád rytíře Akademických palem,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí školy Zuzana Politzerová. „Jako rektorka VŠE se profesorka Machková významným způsobem zasadila o další rozšíření spolupráce s francouzskými univerzitami, sama ve Francii působí jako hostující profesorka již více než 20 let,“ stojí dále ve zprávě.

Řád čestné legie je nejvyšším francouzským státním vyznamenáním a jedním z nejznámějších vyznamenání na světě. Mezi české či československé nositele této pocty patřili či patří prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel, Edvard Beneš, kardinál Dominik Duka, zpěvačka Marta Kubišová, režisér Miloš Forman či generál František Fajtl.

-jš-