Unikátní projekt Nadačník propojí lidi v nouzi s nadacemi

Pro lidi, kteří řeší těžkou životní, sociální či zdravotní situaci a nemají k jejímu zdolávání dostatek finančních prostředků, svitla naděje. Na miliony korun, které každoročně vkládají do svých nadací komerční firmy, si totiž mohou v mnoha případech sáhnout i běžní občané.

Nově jim v tom pomůže jim unikátní projekt Nadačník, který ve čtvrtek na pražském Smíchově představila vrchlabská rodačka Kateřina Pelcová. Tváří a mluvčím celého projektu se stal Martin Zach, vítěz soutěže Muž roku 2009, jenž ochrnul po zranění během exhibičních skoků do vody a svůj život zasvětil pomoci lidem s podobným osudem. Ačkoliv za projektem stojí lidé z Krkonoš, využít jej mohou lidé po celé České republice.

Projekt Nadačník disponuje rozsáhlým registrem nadací, které nabízejí příspěvky pro konkrétní typ problému nebo konkrétní skupiny lidí: zdravotně postižené, rodiče-samoživitele, děti v pěstounské péči, ale i sportovce či umělce. Díky přehlednému portálu se tak potřební rychle dostanou ke konkrétním nabídkám ze strany firem. Nadačník má v tuto dobu zmonitorovaných zhruba 800 nadací, z nichž 191 poskytuje pomoc přímo konkrétním jedincům a má nyní vypsáno 219 nadačních výzev. „Počet nadací se bude zvyšovat, v tuto chvíli máme zmonitorováno zhruba 40 procent z celkového množství nadací, kterých je v Česku okolo dvou tisíc,“ uvedla Kateřina Pelcová. Roční příspěvek v současné době vyjde podle zakladatelů na 480 korun, později se cena změní. Do budoucna plánují i možnost půlroční registrace.

Nadačník má již za sebou úspěšný pilotní projekt, během něhož pomohl celkem 127 lidem s různými omezeními dosáhnout na příspěvek z nadačních fondů v souhrnu za 5,3 milionu korun.

-jš-