Vrchlabský projekt Nadačník podpoří známý filantrop Karel Janeček

Unikátní webový projekt Nadačník, jenž loni v létě založila vrchlabská rodačka Kateřina Pelcová a který pomáhá lidem řešícím těžkou životní, sociální či zdravotní situaci při nedostatku vlastních financí, získal mocného spojence. Stal se jím Nadační fond pomoci, za nímž stojí matematik a mecenáš Karel Janeček. Právě Janečkův fond od začátku června zahájil crowdfundingovou sbírku na podporu provozu tohoto portálu. „Každý poskytnutý dar Nadačníku znásobíme takzvaným zlatým řezem, což znamená, že ke každé darované stokoruně přidáme 61,80 koruny z našeho fondu,“ říká ředitel Nadačního fondu pomoci Čestmír Horký.

Nadačník disponuje rozsáhlým registrem nadací, které nabízejí příspěvky pro konkrétní typ problému nebo skupiny lidí jako například zdravotně postižené, rodiče-samoživitele, děti v pěstounské péči, ale i sportovce, umělce nebo studenty. „Díky přehlednému portálu se tak potřební rychle dostanou ke konkrétním nabídkám ze strany nadací. Za osm měsíců svého „ostrého“ provozu Nadačník již využilo téměř 2500 uživatelů,“ vypočítává Kateřina Pelcová.

 

Na provoz Nadačníku, který od začátku letošního roku již není pro jeho uživatele zpoplatněn, může přispět kdokoliv jakoukoliv částkou. Sbírku, která poběží celý měsíc do konce června, již podpořili známí a úspěšní čeští sportovci jako například biatlonista Michal Krčmář, desetibojař Adam Sebastian Helcelet nebo rychlobruslařka Karolína Erbanová.

-jš-