Zaměstnanci Škoda Auto se blíží k vyhlášení stávky

Rada předsedů a výbory Kvasiny a Vrchlabí odmítly poslední výsledky vyjednávání mezi odbory KOVO a vedením automobilky Škoda Auto o mzdových podmínkách nové kolektivní smlouvy. Podle aktuálního vydání časopisu Škodovácký odborář proto odbory začnou s přípravou stávky a požádají o řešení sporu zprostředkovatele. Toho musí ze zákona využít, aby nakonec mohly legálně přistoupit ke stávce.

„Jsou to jednotlivé fáze vyjednávání. Stávka je třetí fází legálního vyjednávání. Rozhodně nás to netěší, nic takového jsme nechtěli, ale bohužel, běžnou cestou se dostatečného výsledku nepodařilo dosáhnout,“ uvedl ve firemní tiskovině předseda Podnikové rady Jaroslav Povšík.

Poslední návrh ze strany Škodovky představoval růst mezd ve dvou letech, a to od dubna 2016 o 3,5 procenta do tarifu a k tomu jednorázová platba 3000 korun. Dále zvýšení zaručeného bonusu na 1,3 dekretové mzdy a na konci roku jednorázová prémie 2 až 5 tisíc korun za výkon firmy podle toho, kolik zaměstnanec odpracoval flexikontových plusových směn. Základem měly být 2 tisíce korun pro každého. Od ledna 2017 pak měl tarif vyrůst o dalších 2,5 procenta, v dubnu 2017 měla být vyplacena další jednorázová platba 3000 korun. Členská základna, zaměstnanci v Dílenských organizacích a přeneseně Podniková rada ovšem návrh odmítla jako nedostatečný. Všichni poukazují na rekordní prodeje i zisky společnosti, stejně jako na rostoucí pracovní zatížení zaměstnanců.

-jš-