Zuno sníží od 7. dubna úroky na spořicích účtech na polovinu

Desetitisícům lidí, kteří mají své peníze uložené na spořicích účtech u banky Zuno, přišla v uplynulých dnech e-mailem z banky méně příjemná zpráva. Stojí v ní, že od čtvrtka 7. dubna banka snižuje úročení spořicích účtů téměř na polovinu. Zuno patří mezi finanční ústavy, které nabízely na spořicích účtech jedno z nejvyšších zhodnocení na trhu.

Podle nového úrokového sazebníku tak budou od 7. dubna vklady do 300 tisíc korun na účtu Spoření PLUS úročeny sazbou 0,6 %, vklady na účtu Spoření PLUS nad 300 tisíc sazbou 0,3 % a stejnou sazbou budou úročeny i vklady na korunových účtech Spoření. V rámci akce Zvýhodněné spoření na první 3 měsíce se úrok sníží z 1,5 % na 1,1 % ročně. 

„K tomuto kroku nás vede přetrvávající situace na bankovním trhu, která tlačí na sazby u spoření,“ stojí v e-mailu, který banka zaslala klientům.

Zuno patří do skupiny rakouské Raiffeisen Bank International (RBI) a chystal se její prodej do rukou ruské bankovní skupiny Alfa. Na začátku března letošního roku však Raiffeisen Bank International oznámila, že k prodeji Zuna nedojde, protože skupina Alfa od loňské dohody odstoupila.

Raiffeisen Bank International uvedla, že banka Zuno měla koncem roku 2015 asi 200 zaměstnanců a celkem 255 tisíc klientů v České republice a na Slovensku. Banka spravovala vklady ve výši kolem 775 milionů eur, naopak na úvěrech rozpůjčovala 75 milionů eur.

Kolik nesou spořicí účty u Zuna (v % ročně)?
Účet                                                                          úrok do 6. 4.      úrok od 7. 4.
Spoření PLUS do 300 tisíc                                             1,0                        0,6
Spoření PLUS nad 300 tisíc                                           0,5                        0,3
Spoření v Kč                                                                   0,5                        0,3
Zvýhodněné spoření na první 3 měsíce                         1,5                        1,1
Zdroj: Zuno

-jš-