Adamec, Birke, Cogan či Sobotka aneb Sněmovním volbám na Královéhradecku dodá grády souboj starostů

Lidovci v Královéhradeckém kraji si o upylnulém víkendu odhlasovali, že je do sněmovních voleb v tomto regionu a v koalici se Starosty povede předseda strany Pavel Bělobrádek. Výsledek není překvapivý, ten se očekával. Za pozornost však stojí, kdo bude koaliční kandidátku doplňovat z uskupení Starostové. Podle všeho bude dvojkou na kandidátce starosta Nové Paky Josef Cogan. Na čelných místech by mohli figurovat i starosta Vrchlabí Jan Sobotka, starosta Hořic Aleš Svoboda a starostka Železnice na Jičínsku Dana Kracíková.

Od KDU-ČSL je takové namíchání kandidátky velice pragmatický a prozíravý tah, protože všechny čtyři zmíněné osobnosti vedou svá domovská města, jsou v nich populární a jsou schopni na sebe navázat spoustu voličů, kteří by jinak lidovce nevolili. A v této souvislosti je zcela jedno, jestli budou v první či druhé desítce kandidátky. To platí především pro vrchlabského starostu Jana Sobotku, který vládne ve Vrchlabí již páté volební období a svoji konkurenci poráží o několik koňských délek. Jeho popularita opakovaně zabrala i v krajských volbách a vždy díky zisku největšího počtu preferenčním hlasů v rámci své strany poskočil do zastupitelstva kraje. Bude-li jednou z tváří krajské kandidátky, může být klidně na pátém či desátém místě, přesto hlasy přitáhne. Sám zřejmě tolik kroužků jako Pavel Bělobrádek nezíská, ale dosáhne-li díky volebnímu výsledku koalice KDU-STAN na dva mandáty, ten druhý nepochybně připadne Sobotkovi.

Ostatně to nebude jediný starosta z východních Čech, který má přitáhnout hlasy voličů. O další období v poslanecké lavici se bude ucházet v barvách i Ivan Adamec z ODS. Ten v rámci své strany patří už mezi rodinné stříbro a jistotu a ve svém městě je stejně populární a opakovaně masově volený jako Sobotka ve Vrchlabí. Třetím silným starostou ve volebním boji bude Jan Birke z ČSSD, který vedle poslaneckého mandátu řídí město Náchod. V posledních volbách do sněmovny poskočil dokonce ze čtvrtého místa, když získal více preferenčních hlasů než letití matadoři Robin Böhnisch a Hana Orgoníková (která se do sněmovny již nedostala a v červnu 2014 zemřela).

TOP 09 či ANO 2011 své kandidátky zatím neoznámili. Komunisté vsadili na známou, ale kontroverzní tvář Zdeňka Ondráčka, který neblaze proslul jako příslušník zasahující proti demonstrantům během Palachova týdne v roce 1989 a jako předkladatel zákona, díky němuž by mohli jadrnější kritici prezidenta republiky skončit až ve vězení. Zákon byl nakonec smeten ze stolu.

Z angažmá populárních starostů je patrno, že si strany začaly všímat velkého potenciálu, které tyto osobnosti mají a že jsou schopny přitáhnout nemalou přízeň voličů. Strany sázejí na to, že lidé budou tyto kandidáty volit především jako své starosty, které znají a denně potkávají, a ne jako nominanty velkých parlamentních stran.

Pokud se tento kalkul vyplatí a leccos nasvědčuje tomu, že by měl, můžou volby v Královéhradeckém kraji přinést malou výsledkovou revoluci, která postaví všechny dosavadní průzkumy veřejného mínění na hlavu.

-jš-