Firemní benefity: 12 tisíc na zaměstnance každý rok

 

Počet firem, které svým zaměstnancům nabízejí široký systém benefitů, prudce narůstá. Důvodem je snaha zaměstnavatelů udržet si klíčové lidi. Zatímco stravenky jsou již vnímány jako samozřejmost, za zajímavé považují zaměstnanci příspěvky ke zdravému životnímu stylu či kulturnímu vyžití.

Získat a hlavně udržet si zaměstnance je stále složitější. Dobrá ekonomická situace a především vysoká zaměstnanost nutí firmy hledat stále více cest k tomu, aby jim neodešli klíčoví lidé. Vedle rostoucích výdělků se je snaží udržet i širokou nabídkou benefitů. Podle aktuálního průzkumu společnosti Benefity mezi více než 160 významnými tuzemskými zaměstnavateli firmy ročně utratí za jednoho zaměstnance zhruba 12 tisíc ročně. Navíc stále přibývá firem, které svým zaměstnancům takto široký benefitní systém nabízejí. Oblíbené stravenky či používání služebních mobilů i pro soukromé účely však postupně vytlačují příspěvky na vitaminy, masáže, lístky na koncerty, ale i životní pojištění.

Léky, pleny i pojištění

„Některé benefity jako příspěvek na stravné, dovolené navíc, sick days nebo užívání služebního mobilu či automobilu k soukromým účelům, už zaměstnanci vnímají jako standard. Stále vice firem se tak přiklání k poskytování benefitů formou kafeterního systému,“ říká Eduard Mráček ze společnosti Benefity. „Každý zaměstnanec může libovolně konzumovat produkty a služby z daňově výhodných kategorií, jako je zdraví, sport, rekreace, kultura a vzdělávání,“ dodává Mráček. Podle něj je v současné době největší zájem o benefity směřující do zdraví a kvality života, kam míří více jak polovina čerpaných bonusů. Patří sem nadstandardní zdravotní péče, ale třeba také poukázky na nákup v lékárně. Zaměstnanci také stále častěji sahají po příspěvcích na životní pojištění.

Cvičení ve firmách

Jednou ze společností, které se dlouhodobě zaměřují na péči o zdraví svých zaměstnanců, je pojišťovna MetLife se svým speciálním „zdravým programem“ Well Being. „V rámci programu jsou přímo v naší centrále pravidelně pořádány aktivity přispívající k fyzické i psychické pohodě našich zaměstnanců, jako například měření tělesné skladby spojené s výživovým poradenstvím, workshopy kompenzačního a kancelářského cvičení nebo lekce jógy,“ popisuje HR manažerka MetLife Iva Kaplanová. Pojišťovna zároveň potvrzuje i vzrůstající oblibu příspěvků na životní pojištění nebo využití benefitu v podobě skupinového rizikového pojištění zaměstnanců. „Skupinové rizikové pojištění se v České republice v posledních letech stalo vyhledávaným benefitem. A to nejen mezi zaměstnavateli, ale i z pohledu zaměstnanců, kteří si velmi dobře uvědomují jeho přidanou hodnotu. MetLife aktuálně eviduje přes 80 tisíc pojištěných zaměstnanců. Nejčastěji u nás zaměstnavatelé sjednávají kombinaci skupinového životního a úrazového pojištění,“ říká Jakub Poživil, ředitel oddělení zaměstnaneckých benefitů MetLife.

Příspěvky na pojištění zatraktivní vyšší odpočty

Zvyšující se počet firem, které skrze benefity hledají další cesty ke spokojenosti svých zaměstnanců, má i pragmatické odůvodnění. Majitelé firem zahrnují příspěvky do nákladů snižujících daňový základ. Zaměstnanci současně získají benefit, který do určité výše vůbec nepodléhá zdanění. Tento limit se navíc od 1. ledna příštího roku výrazně zvýší.  „Od ledna 2017 budou mít zaměstnanci možnost získat ročně příspěvek ve výši až 50 tisíc korun, který bude od daně osvobozený. Doposud byla tato částka limitována 30 tisíci ročně. Od základu daně bude možné po novu odečíst také poplatníkem zaplacené pojistné na soukromé životní pojištění v úhrnu až 24 000 Kč. To samé platí u penzijních produktů,“ vysvětluje Jana Melicharová, daňová poradkyně KODAP. Jak pro zaměstnavatele, tak pro jejich zaměstnance tak vzniká nová motivace pro využívání těchto příspěvků.

-jš-