Frontman „zakázané“ kapely Törr Ota Hereš: Vracejí se mně vzpomínky na dobu před rokem 1989

V sobotu 19. listopadu měly ve Valašských Kloboukách vystoupit dvě přední tuzemské metalové kapely Törr a Root. Koncert byl nakonec po zásahu místní radnice zrušen. Údajně kvůli tomu, že se skupiny ve svých textech hlásí k satanismu. Kytarista a frontman kapely Törr Ota Hereš říká, že se tak stalo poprvé od listopadu 1989. Jeho kapela přitom ve Valašských Kloboukách už hrála letos na jaře. Kapela teď zvažuje, zda bude po městu vymáhat náhradu škody.

Zástupci radnice tvrdí, že ke zrušení akce došlo po „vzájemné dohodě“. Jak to tedy skutečně bylo?Po vzájemné dohodě to rozhodně nebylo. Volal nám pořadatel, který má v nájmu objekt, kde jsme měli zahrát, že se omlouvá, ale že na něj tlačí radnice aby koncert zrušil. Což se i později stalo. Zde je třeba říct, že pořadatel za to nemůže, protože má objekt od města pronajat.

Už jste v minulosti někdy ve Valašských Kloboukách vystupovali?

Paradoxně letos na jaře, ale to si nás nevšimli.

Kapely Törr i Root už mají za sebou více než třicetiletou historii a ve svém žánru už patří mezi legendy. Setkali jste se někdy s podobným přístupem od zástupců města či obce, kde se měl koncert konat?

Musím říct, že po revoluci se nám to ještě nestalo. Před rokem 1989 to bylo na denním pořádku. Prakticky to byl boj o přežití – o to více je to alarmující v dnešní době. Když jsem si četl vyjádření obce, šel mi mráz po zádech, neboť se mně vrátily vzpomínky starý skoro třicet let, kdy jsme byli komunistickým režimem perzekvováni.

Máte už nějaké reakce i od kolegů z hudební branže?

Ano. Co vím, tak všichni stojí za námi.

Zrušením koncertu vám zcela jistě vznikly finanční škody. Budete je po městu vymáhat?

Samozřejmě, že s realizací koncertu finanční náklady vznikly. Zda je budeme po městu vymáhat, je předmětem dalšího vývoje situace.

Zrušení koncertu vyvolalo vlnu nevole, a to jak mezi částí obyvatel Valašských Klobouků a blízkého okolí, ale i mezi zastánci svobody projevu. Na Facebooku se toto téma živě probíhá a podle lokálních médií už dokonce vzniká petice, a to nejen příznivců vaší hudby, proti konání koncertu křesťanské skupiny Adorare (kvůli prosazování náboženské ideologie, se kterou autoři petice nesouhlasí), k němuž má dojít ve Valašských Kloboukách pár dní před Vánocemi. Co této dohře říkáte?

Vůbec k ničemu takovému dojít nemuselo. Ale když už tak nastalo, tak každému rovným dílem.

Co říkáte tomu, že ani ne po 30 letech od listopadu 1989 opět dochází k něčemu, co by se dalo označit jako omezování svobody projevu?

Je to velice smutná, ale spíš alarmující zpráva o stavu společnosti.

Vaše muzikantská minulost a tvorba jsou velice rozkročeny. Asi nejvíce lidí vás zná z působení v kapelách Alkehol a Harlej. V minulosti jste však působil i ve skupině Kryptor či projektu Hattrick. Kapela Törr však má ve svém repertoáru i skladby jako „Armageddon“, „Válka s nebem“ či „Smlouva s peklem“. Jaký je tedy váš postoj k otázce víry? Co si myslíte o satanismu a co si myslíte o křesťanství?

Já sám jsem ateista. Co se týče otázek víry, ať každej věří v co chce. Osobně si myslím, že ve jménu různé víry bylo na světě pácháno mnoho zla a proběhlo mnoho válek a satanismus v tom tu hlavní roli určitě nehrál.

-jš-