Miliardová poplatková mašina českých bank se loni zadrhla

Vysávání drobných majitelů účtů ze strany nenasytných bank se v loňském roce zmírnilo. Příjmy tuzemských bankovních domů z poplatků a provizí totiž klesly. Přesto se stále počítají v řádech miliard korun a bez nich by konečné hospodářské výsledky bank byly o dost horší. Vyplývá to z údajů, které web Štefkův zápisník nashromáždil ze zpráv vybraných bank o jejich hospodaření v loňském roce.

Nejvíce na poplatcích a provizích loni vydělala Česká spořitelna, která si přišla na 10,3 miliardy korun. Přesto oproti roku 2014 za tyto položky ze svých klientů vysála o miliardu korun méně. „Celkový pokles je způsoben zejména tím, jak klienti využívají levnější formy služeb a výhodné produkty, včetně speciálních cenových programů a balíčků. Do nižších výnosů z poplatků se promítly i poplatkové prázdniny v retailových úvěrech. Na druhou stranu byl pokles částečně kompenzován rostoucími poplatky z investičních produktů a z obchodů s cennými papíry,“ uvádí Česká spořitelna ve své prezentaci. Přesto byl příjem z poplatků a provizí byl pro banku doslova zlatým vejcem, za celý rok totiž Česká spořitelna vydělala 14,3 miliardy korun čistého.

Téměř dvouprocentní meziroční pokles čistých příjmů z poplatků a provizí ohlásila i Komerční banka, Raiffeisenbank odepsala 6,7 procenta a dosáhla výnosů 1,83 miliardy korun.

Jedinou velkou bankou, jejíž loňské výsledky již byly zveřejněny a která meziročně zvýšila výnos z poplatků a provizí, byla ČSOB. Objem vybraných poplatků jí vzrostl o čtyři procenta, tento růst však byl z velké části způsobem účetními operacemi. „Bez vlivu dekonsolidace TPF (transformovaného penzijního fondu, pozn. Autora) ale se zahrnutím Patrie, by čistý výnos z poplatků a provizí na srovnatelné bázi vzrostl meziročně o 1 procento,“ píše ČSOB v komentáři k výsledkům.

Přestože čisté výnosy z poplatků a provizí u většiny bank loni klesly, jsou podle analytiků stále vysoké. „O nějaké poplatkové revoluci zatím není možné mluvit,“ říká Miroslav Zeman z webu bankovnipoplatky.com.

Čisté výnosy z poplatků a provizí za rok 2015 (v mld. Kč, meziroční změna)

Česká spořitelna              10,3 (- 9,3 %)
Komerční banka                 6,96 (- 1,8 %)
ČSOB                                 6,39 (+ 4 %)
Raiffeisenbank                    1,83 (- 6,7 %)
Zdroj: zprávy o hospodaření jednotlivých bank

-jš-