Pár slov k Vladimíru Drymlovi

V úterý 15. března 2016 byl odvolán bývalý senátor Vladimír Dryml z postu ředitele soukromé Česko-německé horské nemocnice Vrchlabí. Podle vyjádření vlastníků nemocnice byl Dryml propuštěn z organizačních důvodů. Ex-senátor opáčil, že šlo o puč a že se v České republice úspěch neodpouští. Obě strany celou záležitost více komentovat nechtěly.

Nastává tím tak ta nejlepší doba pro konspirační teorie a šíření „zaručeně správných“ verzí celé kauzy a rovněž pro šťavnaté debaty v diskusních fórech pod zpravodajskými články. Ač sám pocházím z Vrchlabí a pravidelně v něm pobývám, web Štefkův zápisník se těchto řečnických cvičení účastnit nebude. Předpokládám, že nejen ve vrchlabských kavárnách či hospodách bude toto téma důkladně prodiskutováno jinými a „povolanějšími“.

Představovat Vladimíra Drymla a popisovat jeho aktivity či skutky by bylo nošením dříví do lesa. Byly jimi popsány stohy novinového papíru, na internetu jsou o nich desítky (ale spíš stovky) různých článků. Nicméně jeho aktuální odvolání i jeho osobnost by podle mého názoru měly být věcně rozebírány zainteresovanými osobami ze tří hledisek: lékařského, lidského a politického. I když je jasné, že většinové vyznění takových hodnocení bude spíš s minusovým znaménkem, budou určitě hodnotnější než klepy typu „jedna paní povídala…“

Osobně se vyjádřím jinak. Nikdy jsem nebyl příznivcem ani voličem doktora Drymla. A to především proto, že jsem pravicově smýšlející a on byl sociální demokrat a jeho myšlení mně bylo cizí. Zároveň jsem měl kritické výhrady k jeho politickému stylu á la buldozer, který byl tehdy v kurzu, neboť v tu dobu byl na vrcholu moci Jiří Paroubek. Odborné medicínské zázemí a manažerské metody Drymla jsem osobně neměl možnost poznat či posoudit, takže nechávám bez komentáře.

Nicméně aniž bych chtěl explicitně komukoliv sahat do svědomí, musím zde ale zmínit jinou věc a jako důkaz si vzít volební výsledky do krajských zastupitelstev a Senátu v roce 2008 (www.volby.cz). Tehdy v krajských volbách získal Vladimír Dryml v celém Královéhradeckém kraji celkem 10 280 přednostních hlasů (tj. čtyřikrát více než lídr kandidátky a pozdější hejtman Lubomír Franc). V samotném Vrchlabí Dryml získal 452 přednostních hlasů, což při 4138 odevzdaných obálkách znamená, že zhruba každý devátý občan Vrchlabí, který tehdy přišel volit, zatrhl ve svém volebním lístku jméno Vladimíra Drymla. V souběžně probíhajících senátních volbách porazil Dryml v obvodě Hradec Králové v obou kolech svého hlavního soupeře Leoše Hegera (pozdějšího ministra zdravotnictví za TOP 09, pozn. aut) o tři tisíce hlasů a na šest let usedl do křesla senátora.

Jinými slovy: bez masivní podpory voličů (a třeba i jeho dnešních kritiků) by se Dryml zřejmě nikdy nedostal tam, kde je či byl. Celou problematiku tak nelze hodnotit jen pohledem dneška, ale v celkové časové posloupnosti od samotných kořenů. Tedy pokud nevěříme na zázraky a přijímáme obecné pravidlo, že se nic neděje samo od sebe…

-jš-