Rusové se Kanady nedočkali aneb co chybělo letošnímu MS v hokeji

Jubilejní 80. mistrovství světa v ledním hokeji nepřineslo v konečném pořadí něco, čemu by se dalo říkat vzpoura outsiderů. Stupně vítězů si rozebrali zástupci hokejových mocností, ačkoliv v jiném pořadí, než pořadatelská země očekávala.

Hokejoví komentátoři v následujících dnech zcela jistě šampionát a jeho statistiky rozeberou ze všech úhlů a zanalyzují fakta jako že Česko je již čtyři roky bez medaile, propadák švédské reprezentace, ústup Slovenska z výsluní stejně jako mírné, ale opakové výsledkové vrávorání Švýcarska.

Přesto letošnímu MS něco chybělo. Onou třešinkou měl být duel domácí sborné s Kanadou (někteří hráci Kanady po příletu do Moskvy a během turnaje říkali, že se těší na finále s Ruskem). Vzhledem k výsledkům ve skupině z něj sešlo. I česká reprezentace se na turnaji nepotkala s dvěma tradičními účastníky MS - Kanadou a Finskem, o federálním derby nemluvě. Je to zřejmě daň za systém turnaje, v němž rozhoduje klíčový čtvrtfinálový zápas.

Od zavedení K.O. systému v roce 1993 se systém turnaje vyvíjel, nicméně stále častěji a hlasitěji slýchám stezky po starém systému, kde MS hrálo jen osm celků a po základní části se hrály dvě skupiny o umístění. V dnešní době a při postupující vyrovnanosti týmů už by se tato osmička krystalizovala jen velmi těžko. Za úvahu by ale mohlo stát, zda třeba neudělat například systém tří pětičlenných skupin, z nichž první dva celky by postupovaly do finálové skupiny, kde by hrál každý z každým a na základě toho by byl i vítěz celého MS. Nebo ať IIHF navrhne takový systém, který byl byl spravedlivější a nezmařil naděje každého celku na medaili jen kvůli jednomu nepovedenému čtvrtfinálovému zápasu. Divák by alespoň nebyl ochuzen o zápasy tradičních rivalů, protože například duely Kanady s Ruskem a ČR či Finska se Švédskem a Českem letošnímu MS opravdu chyběly.

-jš-