Stát loni na odměnách advokátům ex offo vyplatil 566 milionů korun

Nemajetní obžalovaní, kterým byli přiděleni advokáti ex offo, vyšli v loňském roce státní pokladnu na sumu opět převyšující půl miliardy korun. Podle dat, která webu Štefkův zápisník poskytlo ministerstvo spravedlnosti, loni stát takto vyplatil 566,3 milionu korun. O rok dříve to bylo 578,6 milionu.

Ačkoliv jsou advokáti ex offo stíhaným lidem přiděleni soudem, nejedná se o bezplatnou službu. Tou zůstává jen v případě, když dotyčnému soud neprokáže vinu. To je však jen menšina případů. Pokud je však obžalovanému uložen trest, vymáhá stát po něm i peníze za advokáta ex offo zpět.

Úspěšnost vymáhání prostředků po odsouzených se ale státu nejspíš příliš nedaří. Ministerstvo spravedlnosti podle jeho mluvčího Jakuba Římana takovými daty dokonce ani nedisponuje. „Jak je stát úspěšný ve vymáhání peněz od lidí za advokáty ex offo, kteří jim byli přiděleni, bohužel nemáme žádné informace, neboť ministerstvo takovéto údaje centrálně neeviduje,“ uvedl Říman.

To je poměrně zvláštní. Ještě před několika lety tyto údaje ministerstvo mělo běžně k dispozici. Ještě méně by se chtělo věřit situaci, že by správce státní kasy Andrej Babiš neměl přehled o tocích státních prostředků v řádu stovek milionů korun, notabene na ministerstvu, které podle koaliční smlouvy spravuje jeho hnutí.

-jš-