Zdeněk Škromach: Kandidaturu na prezidenta přijmu, jen když nebude kandidovat Zeman

Ačkoliv Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu za ČSSD, projevil svůj zájem o kandidaturu na prezidenta republiky již před časem, stále dosud neví, jestli nakonec bude skutečně kandidovat. Čeká totiž na rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, zda bude svůj mandát na Hradě obhajovat. A Zeman se podle svých nedávných slov vyjádří až za rok. O nominaci ČSSD by se Škromach ucházel jen v případě, pokud Zeman do další volby nepůjde.

„Vzhledem k mému vztahu k současnému prezidentovi a také k povaze elektorátu, který bych rád oslovil a který je totožný s voličstvem Miloše Zemana, pakliže se pan prezident rozhodne znovu kandidovat, nemá smysl, abych se pokoušel získat nominaci já,“ uvedl Škromach pro web Štefkův zápisník. „Předpokládám, že pokud bude Miloš Zeman ze zdravotního hlediska schopen, bude obhajovat svůj mandát. Pokud by se tomu tak nestalo, rád bych se ucházel o nominaci sociální demokracie, jíž jsem členem,“ dodal Škromach.

Škromach by si přál, aby o kandidátovi na prezidenta za sociální demokracii mluvila celá členská základna. „Do nominace nás však čekají ještě letošní senátní a krajské volby a následně volby do Poslanecké sněmovny, do té doby se situace může ještě různě vyvinout a nelze předjímat,“ uzavírá Škromach.

-jš-