Zeman už Babišovy dluhopisy kupovat nebude, peníze ze svého fondu dá opět Klokánkům

Babišovy státní dluhopisy Hradu už nevoní. Prezident Miloš Zeman totiž peníze ze svého Nadačního fondu pošle i v letošním roce Klokánkům. Původní poslání fondu přitom bylo umořování státního dluhu. Sám Miloš Zeman do něj každý měsíc posílá 60 tisíc korun, tedy třetinu svého platu. Při založení fondu hlava státu očekávala, že podobně štědří budou i další vlivní lidé z politiky či byznysu. Ti se však k něčemu podobného neměli a nemají. Nazlobený prezident se proto před časem nechal slyšet, že ti, kteří se chovají netečně k jeho fondu, mohou zapomenout na lobbování a letenku ve vládním speciálu při zahraničních státních návštěvách.

„I v letošním roce, na jeho závěr, budou finance shromážděné fondem poskytnuty Klokánkům. Nepůjde o malou částku,“ sdělil webu Štefkův zápisník mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle něj se Nadační fond Miloše Zemana může těšit na výtěžek z II. Plesu prezidenta republiky, který se uskutečnil v lednu a jehož výtěžek L bude odhadem dosahovat minimálně statisíců korun“.

K 31. lednu činil zůstatek na prezidentském kontě 511 854 korun. V lednu se mezi dárci vesměs s korunovými příspěvky mihl i člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok, který věnoval do fondu dva tisíce. Zřejmě chtěl Zemanovi připomenout, že s tím místem v čele ČNB po Miroslavu Singerovi počítá, i když prezidentské názory na brzké opuštění režimu intervencí či data zavedení eura v České republice nyní příliš nepodporuje.

Mezi historickými sponzory fondu je i hradní mluvčí Ovčáček. „Pokud jde o mne, loni jsem přispěl částkou 15 tisíc korun,“ uvedl. 

-jš-